Zij die in het verleden leven: “Is dit dan feministisch? Omdat het je eigen keuze is?”

by

Ik kamp met een nieuwe obessie, #tradwife. Mogelijk heb je er al wat over meegekregen, maar dit is dus een groep vrouwen rondom het YouTubekanaal The Darling Academy. Een kanaal waar oprichter Alena Kate ‘etiquette, de vrouwelijke levensstijl, het huishouden en hoe een traditionele huisvrouw zich hoort te gedragen’ uitlicht. Samengevat, dit kanaal is voor vrouwen die zich met liefde onderwerpen aan hun man, en hun plezier halen uit hem verwennen en het huishouden regelen. Ik quote: “Zoals het was in 1959”.

Dus, terwijl ik op zich veel meer te doen had – ik bedoel maar, er was nog niet gestofzuigd, mijn vriend had nog geen koffie op bed gehad en de afwas stond er ook nog. Grapje, natuurlijk – dook ik in de wondere wereld van #tradwife. Want als je dacht dat dit enkel een YouTubekanaal was, dan heb je het mis. Er ging een wereld voor me open, datingplatform inclusief. Toch blijft het een niche, want meer dan enkele duizenden volgers heeft The Darling Academy nog niet vergaard. Wat mij het meest intrigeert aan deze beweging, is hoe ze er zelf op hameren dat deze beweging feministisch is. Ze kiezen er immers zelf voor. En wie ben ik dat tegen te spreken?

Waar ik wel commentaar op kan geven, is het extreemrechtse geurtje dat rondom de beweging hangt, want deze rol werd de vrouwen ook toebedeeld in het Derde Rijk. Een argument dat niet mis is. Oprichter Alena Kate Petitt wordt hier dan ook mee geconfronteerd en zegt hiervan niets geweten te hebben. The Darling Academy is volgens haar een apolitiek platform. Markant: ze hamert in haar filmpjes constant over de waarden die Groot-Britannië groot hebben gemaakt en ze betreurt dat het land zijn identiteit is vergeten.

Nou ben je natuurlijk niet meteen een nazi als je er ietwat nationalistische ideeën op na houdt, maar een fijne bijsmaak vind ik het, het hele gebeuren niet geven. Aan de andere kant van de Oceaan – die kant waar Trumps empeachment een soort vergeten shitshow is geworden – heerst dezelfde trend én wordt die gelinkt aan de alt-rightbeweging. Dat zou dan het eerste, kleine vrouwelijke component worden van de beweging. Nu zou je me kunnen horen juichen, want já ik wil gelijkheid, maar dat ligt in deze situatie toch een beetje gevoelig. Deze tak wordt getrokken door Ayla Stewart, wiens Twitteraccount is verwijderd vanwege haar extreemrechtse standpunten. En met de bullshit die op Twitter terecht komt, zegt dat volgens mij genoeg.

En is dit dan feministisch? Omdat het je eigen keuze is? Ik ken een vrouw die graag huisvrouw en moeder wilt worden en hoewel ik het absoluut niet begrijp, respecteer ik die keus wel. Toch voelt zij zich aangevallen door de feministische beweging. Ze heeft het gevoel dat niet te mogen. Verschil: zij houdt er godzijdank geen extreemrechtse ideeën op na. Of ik de keuzes die The Darling Academy maak dan ook zou typeren als feministisch, ondanks dat het hun eigen keuzes zijn? Nee. Het uiteindelijke doel is een samenleving waarin iedereen gelijk is. In dit geval wordt niet alleen de positie van de vrouw, maar ook die van de man geschaad, want zijn rol als kostwinner wordt ook meteen bepaald. Dit idee draagt niet bij aan de samenleving die wij voor ogen hebben. Eerlijk gezegd vind ik het eigenlijk wéér een stap terug dat we dezelfde discussie moeten voeren als vijftig jaar geleden.

Wat mij hoop biedt is dat wanneer je leeft in 1959, 1969 nog moet komen. Wie weet staan ze over tien jaar vooraan in een vrouwenprotest, dromend over hoe ze hun man die nacht zullen domineren. En wie weet niet, maar ach, zij die in het verleden leven zullen de toekomst nooit hebben.

 

No tags 0 Comments 0

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *