Voor de meisjes: “Alleen jongens mogen vallen, meisjes mogen gaan liggen”

by

Je hebt vijf doopnamen gekregen.
Een voor je peettante die het altijd goed bedoelt, wiens zoon, jouw neef, je af en toe uitscheldt bij het fietsenrek van de supermarkt.
Een voor je peetoom die je verjaardag al twee jaar vergeet, die een tijdje in een caravan heeft gewoond, in je dromen drinkt hij zichzelf telkens dood.
Een voor je moeder die één keer ’s nachts boos is vertrokken omdat je geen zin had in het kinderfeestje dat ze voor je had georganiseerd, je ging zwemmen en dacht vanaf de bodem van het zwembad alle kinderen dood.
Voor je moeder waarvan je leerde dat weglopen meer is dan een afstand creëren, het is iets doelbewust ontwijken, teruggevonden worden in een bushokje omdat die vertraging had, teruggevonden worden in Rotterdam-Zuid nadat je je eigen wangen hebt opengekrabt.
Een voor je vader die niet huilt, geld onder tafel schuift.
Voor je vader die geen sorry zegt.
Voor de zoon die ze niet niet kregen, voor de heilige geest, amen.

Wij mogen op de skatebaan zitten totdat de lantaarnpalen aan gaan. De jongens schelden hier met kanker, zitten op bankjes, trekken shirts uit, blouses uit, maken blikjes open met hun vingers, hoesten. De meisjes wijzen naar de raven op elektriciteitsmasten.

Vouw je benen over elkaar, houd je schoenen wit,
klim niet over de schutting, zelfs als je de sleutel bent vergeten,
draag de ketting van je communie als je op bezoek gaat bij je oma,
ga niet te vaak op bezoek, over een paar jaar is ze dood,
hechten is een vorm van roekeloosheid,
knip je nagels zodat je je wangen niet kan openkrabben, wees zuinig op je lichaam, word verliefd op een jongen, zodat je ’s nachts naar huis mag fietsen,
weet dat de donshaartjes op je bovenbeen te zacht zijn om weerstand te bieden, als je hand in een matras wordt geduwd, sluit je ogen, kniel voor hem, smeek god herhaaldelijk op je knieën, smeek god herhaaldelijk op je knieën,
smeek god herhaaldelijk op je knieën.

Alleen jongens mogen vallen, meisjes mogen gaan liggen,
smeer doorzichtige nagellak op je panty,
de gaten zijn niet te repareren, je kan alleen zorgen dat ze niet groter worden,
engelen krijgen eenmaal de keuze: voor of tegen god,
steel een wegwerpscheermesje van je vader,  wrik het open met een schaar, kerf ‘glorie’ in schoonschrift in je rechterknieholte,
vanaf nu is vallen een vorm van verzet, schrijf je telefoonnummer op de binnenkant van luciferverpakkingen, sluit vriendschappen met jongens met een slechte motoriek, wanneer ze dronken zijn: schrijf de naam van hun moeder met lippenstift op hun voorhoofd, trek de korstjes van je littekens af, op je achtste wilde je zo zacht zijn als de onderkant van champignons,
leer nu de namen van giftige planten uit je hoofd,
plak nepbloemen (madeliefjes, rozen, anemonen) aan de lantaarnpalen op zo’n driekwart van de hoofdstraat waar we denken dat het ongeveer mis moet zijn gegaan met ons.

No tags 1 Comment 1
1 Response
  • Yoran
    November 30, 2020

    Wat een stomme neef :'(

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *