Voor de betweters die de cijfers hebben bekeken: ‘Verkapt seksisme, dit is het wel’

by

Maandagavond. Ik zit bij een vriendin aan tafel. Ze is mijn ideale sparringspartner. Waar ik andere vrienden nog wel eens moet overtuigen van mijn mening, is zij het altijd met me eens. Ze kijkt op dezelfde manier naar feminisme als ik. We hebben het over een discussie die ik op Whatsapp voer met mijn vriend – nooit een goed idee. 

Ik neem het hem kwalijk dat ik met een accu moest lopen zeulen en ik was uit op ruzie. Ik was ook boos, omdat ik vond dat onze hele vakantie in mijn handen viel, omdat zijn vermogen tot plannen simpelweg niet bestaat. Zijn reactie was “Zal ik je anders even komen halen? Dan hoef je niet meer met dat ding te slepen”. Het uit zijn op ruzie was daarna ver te zoeken. Maar, zijn dit nou genderrollen? Dat ik vind dat hij eigenlijk had moeten slepen met die accu en dat hij stiekem denkt dat ik het allemaal wel organiseer? 

Ik betrap mezelf op een gedachtegoed dat me niet aanstaat. De vriendin waarmee ik zit zegt dat zij als ze boos op haar vriend vaak begon over seksisme. Als haar frustraties eruit kwamen, dan ook die. Ik zeg dat ik er heel bewust mee bezig ben die twee dingen van elkaar gescheiden te houden. Eenmaal thuis zit ik op de bank met een glas wijn. “Schat, als ik nu zou zeggen dat dit verkapt seksisme is, dan neem je me niet meer serieus in discussies hè?” Nog voor hij antwoord kan geven begin ik te lachen. 

Dinsdagochtend. Er ligt een brievenbuspakketje op de mat. Ik zat er al een paar dagen op te wachten, een nieuwe random reader van de bank waar we een gezamenlijke rekening hebben. Natuurlijk heb ik voor het elkaar zo’n ding in drie weken spoorloos te laten verdwijnen. We bestelden zo’n ding via de website. Waar KNAB altijd uiterst netjes was in de communicatie en allebei onze namen vermeldde op brieven, stond hier alleen de zijne op.

Verkapt seksisme, dit is het wel. Ik zag laatst een post op het instagramaccount van Damn Honey waarin vrouwen hun boosheid uitten over bank- en hypotheekzaken, omdat nog steeds overal de man eerst vermeld staat of zoals hier, de man enkel vermeld staat. En voor de betweters die de cijfers hebben bekeken, het klopt dat de man in de relatie vaak ouder is en dat zou een reden kunnen zijn voor de eerdere vernoeming, maar er waren zat reacties van vrouwen die ouder waren dan hun partner en niet als eerst genoemd werden. 

Oh en schat, niet beginnen over algoritmes nu. Jouw achternaam begint met een letter later in het alfabet dan de mijne. Voor de azijnzeikers; mogelijk begonnen ze op voorletter. Lijkt mij onwaarschijnlijk. 

No tags 0 Comments 0

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *