Terug bij af: ‘een kwestie die 1,2 miljoen vrouwen in Nederland aangaat’

by

Zondag 9/12/2018

In september hoorden we het voor het eerst: er is een tekort aan anticonceptiepillen. We hoorden ook dat er voorlopig geen uitzicht zou zijn op een oplossing aan het tekort van de pil in Nederlandse apotheken. Vrouwen die zonder zouden komen te zitten, moesten maar aan een andere pil. Anders waren er ook nog condooms en is het niet ook eens tijd om na te denken over een spiraaltje? Dit allemaal aldus onze sympathieke Minister Bruins van Volksgezondheid.

Dat er een grote lading pillen is afgekeurd, daar kan onze Tweede Kamer inderdaad niks aan doen. Maar zitten zij daar niet om een land te besturen en daarmee dus ook de problemen die daar bij komen kijken op te lossen? De minister in kwestie bagatelliseert de zaak, overstappen op een andere pil is voor de meeste vrouwen geen voor de hand liggende keuze. Het is vaak namelijk een hel(s)e zoektocht om erachter te komen welke hormonen het doen voor jou. Ik slik de pil in kwestie en als ik daar nu mee zou stoppen, zou ik naast het krijgen van vreselijke buikpijn, ook een enorme draak worden. Hormonen zijn vrij heftige dingen, dat weten we onderhand toch? Ontpillen is niet voor niets uitgegroeid tot werkwoord. Ik kan me niet vaak vinden in de stellingen van de PVV, maar PVV-kamerlid Agema beaamde dit. ‘Een pil vinden is echt een zoektocht’ zei ze. Verder heb ik haar er overigens ook niet meer over gehoord. 

Daarnaast is het ook nog zo dat een alternatieve pil vaak duurder is. Nou vind ik het al belachelijk dat de pil niet gewoon vergoed kan worden, maar meer betalen voor een middel met dezelfde werking? Daar heb ik teveel principes voor. Niet alleen is een andere pil duurder, ook condooms zijn een stuk duurder als je die regelmatig gebruikt en een spiraaltje vind ik ook niets iets om licht op te vatten. Meneer Bruins heeft daar natuurlijk geen ervaring mee en ik ook niet, maar erg prettig schijnt het niet te zijn. Zelfs de dokter raadde me aan om toch wel een dag of drie vrij te nemen rondom het nemen van een spiraaltje. Als wij straks met z’n allen niet meer komen werken, weet hij hoe het zit. 

Ik voel me bijna persoonlijk beledigd door een kwestie die 1,2 miljoen vrouwen in Nederland aangaat. Het duurt nu al zo lang dat het voor mij voelt als een stap terug in de emancipatie. Dat de situatie in september uitzichtloos was, betekent namelijk in mijn ogen niet dat je in december nog steeds geen stappen gemaakt kunt hebben. ‘Hopelijk gaat het om en korte periode.’ zei Bruins begin september. Ondertussen zijn we drie maanden verder. Ze hebben vast meer te doen daar in Den Haag en ja, die nieuwe grondstoffen zijn er nog niet, maar kom op z’n minst met een compromis. Laat zien dat je bezig bent. Compromissen sluiten en de schone schijn ophouden, daar is Nederland toch ten slotte het land van? 

Eind november kwam het bericht dat het tekort nog weken gaat duren. Binnen ‘afzienbare’ tijd zal de pil er weer zijn. Tot die tijd kun je naast de opties die hierboven gegeven zijn, ook nog terecht op Marktplaats. Daar wordt namelijk gehandeld in pilstrips voor zo’n vijftien euro per stuk. Vrouwen, alsjeblieft zeg, steun elkaar een beetje. Sonja Keizers, voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Vrouwelijke Apothekers vindt ook dat er getornd wordt aan vijftig jaar vrouwenemancipatie. Ze vertelt over een jonge vrouw die laatst bij haar aan de balie stond, die vroeg naar hoe het ook alweer zat met het zingen en de kerk. Op dat moment besefte ze hoe volslagen idioot de situatie is. Ze schreef minister Bruins een brief, maar zoals verwacht, gaat hij alleen maar in op ‘gelukkig zijn er nog anticonceptiepillen voor handen’. 

Brancheverenigingen schotelen ons ondertussen andere informatie voor dan Bruins zelf doet. Zij zeggen dat Nederland geen cent teveel wilt betalen voor de pil en dat wij daarom een zeer lage prioriteit hebben voor leveranciers. Duitsland betaald voor dezelfde pil namelijk zo’n vijf keer zoveel. De pil is al een tijd weer in productie, maar wij zijn simpelweg geen interessante afzetmarkt. 

Terug naar de jaren vijftig, zo voelt het. Sonja Keizer heeft het idee dat zowel de paniek als de krantenkoppen groter zouden zijn wanneer de pil door mannen geslikt werd. Ik ben bang dat ze gelijk heeft. En Bruins, mocht je een vrouw hebben waar je vannacht tegen aan kruipt, probeer je dan eens in haar in te leven. Dat zal ze vast waarderen. Het is namelijk ook haar recht de baas te zijn over haar eigen lichaam, zoals dat het recht is van ons allemaal.  

No tags 0 Comments 1

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *