Waarom jij als de wiedeweerga vandaag moet gaan stemmen: “Omdat het mag, omdat het kan”

by

Vandaag mogen we weer stemmen. In het jaar dat vrouwenkiesrecht 100 jaar bestaat hebben we weer een stempas in de brievenbus gekregen en mogen we naar het stemlokaal toe. Iets waar ik lang nooit echt over heb nagedacht. Stemmen, het mocht gewoon één keer in de zoveel tijd en dat uiteraard door mannen én vrouwen. Stemmen op mensen die op papier zoveel mogelijk dezelfde ideeën hebben als ik en die bereid zijn zich daar volledig voor in te zetten. Terwijl ik een beetje aanmodder in mijn leven, te veel drink in het weekend en naast verschillende mannen wakker word. Het was een goede balans. Soms had mijn stem weinig effect en kwamen er alsnog mensen in de Tweede Kamer, Gemeenteraad of Provinciale Staten waar ik het niet mee eens was. Maar goed, that’s life. Ik kon natuurlijk ook niet altijd mijn zin hebben, dat heet democratie. Als ik het zelf zo goed wist moest ik maar van mijn luie reet afkomen en me zelf aansluiten bij een politieke partij, en aangezien ik dat niet deed had ik me maar bij sommige wetten, regels of keuzes neer te leggen.

Maar ondanks dat ik me soms boos, teleurgesteld of zelfs verdrietig heb gevoeld over beslissingen in de politiek, heb ik me één ding nooit gevoeld… en dat is dat ik beperkt werd in mijn vrijheid. Mijn vrijheid als mens én als vrouw. Dit laatste zou ik eigenlijk niet eens hoeven te benoemen; ‘als vrouw’. Maar het is deze maand maar weer gebleken dat het nog steeds wel degelijk uitmaakt of je man of vrouw bent, en wie er dan vervolgens over jouw keuzes en jouw lichaam mag bepalen. Het kan zijn dat je onder een steen hebt geleefd maar zo niet, dan is het je vast ter oren gekomen dat er in Alabama (USA) een wet is aangenomen die abortus onder welke omstandigheden ook verbiedt. Verkracht? Incest? Nee hoor, abortus is niet mogelijk! Dat was de boodschap van 25 mannen die zelf uiteraard geen baarmoeder hebben of überhaupt enig inzicht in de psyche en het lijf van de vrouw. Je zou denken dat mensen in een welvarend land als Amerika inmiddels wel beter zouden weten. Dat ze zouden begrijpen dat vrouwen zelf bepalen of zij in staat zijn een kind op de wereld te zetten en dat die keuze op een zo goed mogelijke en humane manier gemaakt moet kunnen worden. Maar nee hoor, in Alabama vonden 25 mannen dat niet. Denk je nu, ‘ach Alabama is maar één staat, dat zal wel loslopen.’ Nou…nee. Ook in Arkansas, Georgia, Kentucky, Mississippi, Missouri, Ohio en Utah zijn recent nieuwe anti-abortuswetten aangenomen. Niet zo streng als die in Alabama, maar wel die de rechten van de vrouw op abortus inperken. Hieruit blijkt maar weer dat verworven vrijheden waar vrouwen én mannen jarenlang voor hebben gestreden met één handtekening zo weer kunnen worden afgenomen. 

Nou wonen wij (gelukkig) niet in de Verenigde Staten maar is het ook in ons zo progressieve Nederland noodzakelijk om alert te blijven op dit soort gekkies. Dat is helaas ook deze week maar weer bewezen. Lawaaipapegaai Thierry Baudet kwam in het nieuws door een essay dat hij schreef over het werk van Michel Houellebecq. Hij schreef hierin onder andere:

,,Tegenwoordig worden vrouwen al vanaf jongs af aan aangemoedigd om een carrière en financiële onafhankelijkheid na te streven. Er wordt verwacht dat ze de traditionele rol afwijzen om een man te ondersteunen. Maar hoe pakt dit daadwerkelijk voor ze uit? Wat gebeurt er als ze 30 worden? Als ze fulltime blijven doorwerken dan wordt het bouwen aan een gezin extreem moeilijk, zelfs onmogelijk. Daarom krijgen vrouwen in de westerse wereld ook steeds vaker minder kinderen – als ze ze überhaupt al krijgen.”

Ook had hij uiteraard nog wat neergekrabbeld over abortus en een aantal andere vrouwonvriendelijke ideeën. Zelf zegt Baudet dat zijn uitspraken uit z’n verband zijn gerukt en dat hij wel degelijk is voor het behoud van de huidige abortuswetgeving en voor de vrije keuze van de vrouw om carrière te maken. Slim… dat zou ik namelijk ook zeggen als ik merk dat deze uitspraken over het algemeen toch niet helemaal lekker vallen onder mijn kiezers. Want laten we wat uitspraken van Baudet uit het verleden vooral niet vergeten:

,,Ik weet wel dat vrouwen het over het algemeen minder excelleren in een heleboel beroepen en minder ambitie hebben. Vaak ook meer interesse hebben in gewoon meer familieachtige dingen enzo.’’ – interview met Quote 2017

En mijn favoriete periode van Thierry was toen hij zelfbenoemd versiercoach Julien Blanc in 2014 verdedigde bij DWDD. Julien Blanc is nog zo’n topper die zijn volgers adviseerde vrouwen emotioneel afhankelijk van ze te maken, te isoleren en te manipuleren. Een andere, volgens hem zeer effectieve manier voor het versieren van de vrouw was het hoofd van de vrouw in je kruis duwen. Want: vrouwen willen volgens Julien geen lieve jongens, vrouwen willen slecht behandeld worden. Hieruit blijkt maar weer dat onze Thierry toch echt wel wat vrouwonvriendelijke gedachtes in die hersenkamer van hem heeft zitten en dat het toch wel heel fijn zo zijn als mensen zoals hij geen zetels behalen tijdens de Europese Verkiezingen. Laten we daarom alsjeblieft niet 100 jaar terug gaan in de tijd en zorgen dat Nederland en ook Europa juist vrijer, toleranter en liever voor elkaar worden. ‘’Wees lief voor elkaar’’ de quote van Eberhard van der Laan die we hopelijk nooit vergeten. Laten wij er daarom voor zorgen dat op het moment dat we zelf een beetje macht kunnen uitoefenen, we dit omarmen en kiezen voor mensen die niet 100 jaar terug willen in de tijd. Geen 25 blanke mannen meer die beslissen over het lichaam van mij of jou, je vrouw, je moeder, je zusje, je nichtje of je vriendin. Stem daarom vandaag, stem omdat het mag, stem omdat het kan en als we het speelveld echt gelijk willen trekken: stem dan op een vrouw.

No tags 0 Comments 0

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *