Rot toch op met je Equal Pay Day: “Thank god voor de zongebruinde, geblondeerde, rechtse man op Twitter”

by

5 november was het Equal Pay Day. Als je een beetje een activistische tijdlijn hebt op je socials, of mij volgt, dan heb je een bepaald plaatje vast voorbij zien komen. “Vanaf nu werk jij voor niks” stond er. Alhoewel ik uiteraard op de hoogte ben van de loonkloof, deed de afbeelding me toch schrikken. Ik zal even wat context geven, voor degene die nog steeds niet doorhebben over wat dit nou precies gaat.

Vrouwen verdienen minder dan mannen. Dat is op enkele punten verklaarbaar, maar er blijft een onverklaarbaar deel over. Ik hoor je denken – als goed mens – dat, dat echt niet kan, toch is het zo. Voor de goede orde, ook in Nederland. De slogan vertelde vrouwen dat zij de rest van het jaar voor niks zouden werken, want volgens Women Inc. zou de loonkloof gemiddeld 15,5% zijn. Dat zou dus betekenen dat vrouwen zesenvijftig dagen per jaar werken zonder daarvoor betaald te worden. Mochten ze de weekenden hier vanaf hebben getrokken, dan komt dit nog steeds neer op veertig dagen. Een wiskundig wonder ben ik niet, dus als je die feiten wilt kennen zul je er zelf je geniale brein of rekenmachine even bij moeten pakken.

In eerste instantie, was ik laaiend enthousiast over deze pakkende campagne. Naast de goeie slogan, sprongen ook de kleuren van je scherm. Ik begon dan ook niet meteen aan nader onderzoek. Thank God voor de zongebruinde, geblondeerde, rechtse man op Twitter. Vandaag bedoel ik dat dus eens niet sarcastisch. Die viel het namelijk op dat de totale loonkloof misschien 15,5% procent is, de onverklaarbare loonkloof is ‘slechts’ 6%. Toch geruststellend om eens mee te maken dat rechts-nationalisten die hersencellen af en toe ook laten werken.

Het is niet zo dat Women Inc. die informatie compleet wegmoffelt. Wanneer je de site bekijkt en het online magazine dat ze ter ere van Equal Pay Day hebben gelanceerd doorspit, kom je op een gegeven moment een passage tegen waarin ze aangeven dat de onverklaarbare loonkloof 6% is. Ze hebben hier zelf dit over te zeggen:

“Vervolgens blijft er nog een verschil van 6% over. Uit verschillend onderzoek blijkt dat dit deels komt doordat er sprake is van ongelijke beloning: mannen die voor hetzelfde werk en dezelfde uren meer betaald krijgen dan vrouwen.” (Women Inc., 2019)

Tot dusver, lijkt er nog steeds niks aan de hand. Ze zijn immers eerlijk. Wat mij dwars zit is het feit dat deze cijfers nergens genoemd worden in de campagne die online is gegaan en die ik gedeeld heb. Het gaat daar steevast om die 15,5% die dus deels te verklaren is, door onder andere het feit dat meer vrouwen parttime werken, dat er ‘slechts’ 6% onverklaarbaar is, vind je pas terug wanneer je het magazine opent.

Ik voel me misleid en dit gaat tegen mijn principes in. Als vooraanstaande, gesubsidieerde feministische instantie, kan ik dit niet anders zien dan een flinke klap in het gezicht van de wetenschappelijk onderlegde activist. Zo geven we juist al het rechts in ons land de kans hun mening te spuien én moeten we ze ook nog gelijk geven. En dat is natuurlijk niet iets wat we graag doen. Of laat ik voor mezelf spreken, ik niet in elk geval. Wanneer we de wereld willen verbeteren, kunnen we niet de waarheid anders laten lijken dan ‘ie is, door – in mijn ogen – toch met feiten te sjoemelen.

Begrijp me niet verkeerd, ik sta honderd procent achter campagnes die onderwerpen als de loonkloof aankaarten en ik blijf groot fan van de “Waar is mijn 30.000 euro?”-campagne, die Women Inc. eerder uitvoerde, in het kader van de loonkloof. Ik ben het er alleen niet mee eens, dat we 6% blijkbaar te weinig vinden om in shock over te zijn. Want dat zou bij een modaal salaris toch ook een flinke klap geld zijn, die me elk jaar door de neus geboord wordt.

Ook wil ik echt niet Women Inc. aanwijzen als de grote schuldige. Zij hebben waarschijnlijk het gevoel gehad mensen pas te bereiken, wanneer ze de waarheid net iets pompeuzer zouden maken dan nodig. Laten we daar mee stoppen. De loonkloof is al kut genoeg. En, wat ik wel goed advies vind, doe die loonkloofcheck en stuur dat magazine door naar je baas als het nodig is. Gaan we nu dan weer met een schone lei verder? Ik vertrouw op jullie.Heb jij al tickets voor Het Lief Dagboek Kerstdiner op 14 december in de Kopstootbar?
Klik hier voor tickets!

Met een 3 gangen diner inclusief wijn, bier, Jajem en veel meer in de Kopstootbar. De bovenste verdieping is helemaal van Het Lief Dagboek en zal als die chique poezen die we zijn op en top worden aangekleed. Door de avond heen zullen er verschillende sprekers, waaronder Jerry Hormone en Mercedes Coco, voordragen voor het uiteindelijk helemaal uit de klauwen gaat lopen en zich omtovert in de after party die tot 03.00 zal duren. Tickets inclusief alles zijn nu verkrijgbaar. We kunnen niet wachten!

No tags 0 Comments 1

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *