Omdat mijn strijd niet lief is: ‘Ik ben namelijk eigenlijk onwijs hypocriet’

by

11/9/2019

Er is een onderwerp waar je mij nog nooit over hebt horen praten of zien schrijven. Bodypositivity. Waarschijnlijk is het jou nooit opgevallen, want jij zit niet in mijn hoofd, maar het is nogal een interne strijd. Ik ben namelijk eigenlijk onwijs hypocriet. Daar schaam ik me best voor, maar gedachtes zo lelijk dat ik ze hier niet hoef neer te zetten spoken vaak door mijn hoofd. Daar kom ik voor uit, dus dat is nog niet eens per sé zo hypocriet te noemen. Wat het dat wel maakt, is dat ik me onwijs erger aan mensen die die gedachten wel uitspreken.

Ik stond vanochtend in de bus naar de universiteit en op de dichtstbijzijnde zitplekken waar iedereen begeerlijk naar keek, zaten twee meisjes. De één zei tegen de ander dat haar haar ‘zóóó kort’ was geknipt door haar nieuwe kapper. Haar haar kwam nog steeds bijna tot haar middel, maar, over gruwelijke kapperservaringen doen we niet lullig, waarschijnlijk stelde ze zich minder aan dan ik in die situatie had gedaan. Dramatisch riep ze door de bus: “Misschien moet ik het er allemaal maar afknippen, kaal, een nieuwe start!”

“Dan ga ik echt niet meer naast je zitten” zei het andere meisje heel serieus. “Nee hoor, dan pak je de bus maar alleen ’s ochtends.” Bloedirritant, vond ik haar. Misschien had het meisje wel echt al haar haren af willen knippen, misschien was het wel iets heel bevrijdends geweest en misschien hield deze opmerking haar nu tegen, want meisjes van zeventien zijn lang niet zo dapper als ze lijken. En ik begrijp net zo goed als jij, dat ze heus niet alleen in de bus had hoeven zitten, maar zo’n opmerking kan genoeg zijn.

Op zich heeft dit misschien niks met bodypositivity te maken, maar ik zie dat wel zo. Volgens mij heeft het namelijk met veel meer dan alleen het lichaam te maken. Daarnaast werd ik geïnspireerd tot het schrijven van dit stuk na het horen van deze meisjes en zij hadden het net zo goed over hun ‘te dikke’ benen of ‘te lelijke neus’ kunnen hebben. Het zou kunnen dat ik me niet zo in de bodypositive wereld begeef, omdat mijn strijd niet lief is. Ik heb de beweging in een hokje gestopt: het betuttel-feminisme.

Mijn feminisme is hard en in mijn hoofd een echte strijd die ik eigenlijk niet zou willen voeren. Voor mij moet de emancipatie opschieten, misschien vandaar mijn bevlogenheid. Ik vind dat stukjes als dit twintig jaar geleden al niet eens meer geschreven hadden moeten worden en toch zit ik hier. De bodypositive beweging is lief, ten minste, ik vind ze lief. En het is hard nodig dat ze er zijn, want als ik op dertienjarige leeftijd Jo-Ann van den Herik had kunnen volgen op Instagram had me dat een hoop bespaard. De boodschap die zij overbrengt en de manier waarop ze die illustreert, het is absoluut de krachtigste jonge vrouw op mijn socials.

Misschien wordt het voor mij tijd er ook aan toe te geven, want alhoewel ik net wel riep dat ik hypocriet ben, valt dat misschien best mee. Joann van den Herik en alle andere kopstukken denken vast ook wel eens vreselijke dingen over hun medemens, maar ze houden ze voor zich. En dat doe ik ook. Nu nog wat liever voor mezelf, maar ik moet stoppen met denken aan ‘de stempel’ bodypositive. Zo lang de gedachte aan stempels blijft heersen, zal er nooit iets veranderen. Je hoeft niet genoeg van jezelf te houden om van jezelf te houden. Het duurde even, maar bij mij is het kwartje gevallen.

Het lukt me vast niet elke puber in Nederland de mond te snoeren, maar alsjeblieft lieve zeventienjarige, ga vrouwen volgen die van zichzelf houden. Stop met de influencers die geld willen verdienen wanneer jij het gevoel krijgt dat je tanden niet wit genoeg zijn. Ik hou niet van het begrip ‘echte vrouw’, want ook je gefacetunede influencer is dat, maar volg de vrouwen die durven hun vetrollen, pukkels, cellulitus en andere normaalheden te tonen. Die vrouwen gaan je verder helpen in het leven.

Neem een voorbeeld aan mijn conducteur: “Dag jongens, meisjes en ander goed volk, ik wens u allen een zeer mooie dag toe.”

No tags 0 Comments 0

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *