Baas in eigen buik: ‘Nu is het genoeg’

by

8/10/2019

Baas in eigen buik: nu is het genoeg

Na twee ‘baas in eigen buik’ columns had ik het idee dat Nederland weer een beetje aan het normaliseren was. Van onze vrienden van Schreeuw om Leven heb ik al even niks gehoord en verder klonk het ook rustig. Tot ik vorige week ineens te horen kreeg dat er in november bij iedereen (zonder nee/nee-sticker) een anti-abortusfolder op de mat zou liggen. Alhoewel dat idee me sowieso bizar in de oren klinkt, vind ik het meest absurde aan deze situatie wel dat dit tot stand is gekomen door middel van een enorm succesvolle crowdfunding. Binnen enkele weken is er 140.000 euro opgehaald, waardoor niet alleen deze actie tot stand kon komen, maar er zelfs nog geld over is voor verdere campagnes.

Dat we mensen hebben die anti-abortus zijn, is tot daar aan toe. Als jij wilt geloven dat alle kinderen ter aarde moeten komen of dat Extinction Rebellion alleen maar bestaat uit extreem-linkse, terroristische gekkies (thanks Volkskrant voor dit mooie staaltje framing!), be my guest. Dat je mensen zoiets opdringt, door middel van iets wat ze op hun deurmat vinden en niet iets waar ze zelf actief online of in de bieb naar op zoek moeten, dat kan ik niet uitstaan. Niet eens alleen niet uitstaan, ik vind het eigenlijk gewoon niet te geloven.

Beeld je dit even in, je bent zeventien en zwanger. Je durft überhaupt al niet naar je moeder, want je kan je best voorstellen wat ze daarvan gaat vinden. Je weet dat je een kind te weinig te bieden hebt en besluit het weg te laten halen. Of, stel je voor, dat je vijfentwintig bent, je promoveert of hebt een fucking goede baan, waarvan je oma niet kan geloven dat een vrouw die kan hebben en raakt per ongeluk zwanger. Of stel je voor, dat je een kinderwens hebt, maar daar om moralistische redenen niets mee wilt en gaat doen. Leef je in, in deze vrouwen, die ook die folder door hun strot geduwd gaan krijgen. Want alhoewel je kan zeggen dat zo’n folder toch geen echte impact heeft, lijkt me dat toch anders als je zwanger bent. En laten we het niet alleen over de hormonen-boeg gooien.

Dat er blijkbaar mensen zijn, die hun zuurverdiende geld – want laten we wel wezen, hoe leuk is het om zwaar christelijk te zijn – willen stoppen in deze actie, gaat mijn pet echt te boven. Overigens is de scheiding tussen kerk en staat door SGP-leider van der Staaij ook weer eens vergeten, want de beste man vindt het wel een goed idee. Vrijheid van meningsuiting, ik dacht dat, dat argument meestal uit een andere hoek kwam waar geen betere argumenten te vinden waren, maar we zouden Nederland niet zijn, als we hem er niet gewoon in zouden knallen.

Of deze column een bozere toon heeft dan normaal of dat je, je het alleen inbeeldt? Ik denk dat de eerste. Naast dat de wereld vergaat en zelfs bands hun tour ‘There is no planet B’  noemen en uitsluitend vegan catering wensen, naast dat vredelievende protesten waar dan wel wegen worden afgezet – maar wat moeten ze anders als niks helpt – door de politie uit elkaar getrokken worden, de Amazone in de fik stond en we nog steeds elk jaar meer vlees eten met zijn allen, moeten we nu ook nog elk ongewenst kind ter aarde laten. Dus of we ons druk moeten maken? Lijkt mij noodzaak. Welkom in de wondere wereld van the Handmaid’s Tale.


Mocht je, je nieuwe favoriete actiegroep Zorg voor Leven (ja, die van Schreeuw om Leven) nou in de weg willen zitten? Bestel de anti-abortusreclamesticker via Humanistisch Verbond, niet alleen omdat je die troep niet op je mat wilt hebben, maar vooral om te zorgen dat er zoveel mogelijk flyers terug naar Veenendaal gaan.

No tags 0 Comments 0

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *