Niet zeiken, maar stemmen: “Waarom het belangrijk is dat ook jij een bolletje rood kleurt”

by

Als ik het zou moeten doen voor de kleinkinderen die ik mijn moeder niet gun (sorry mama), dan hoeft het waarschijnlijk allemaal niet. Dat ik de toekomst vaak als grijze brei zie, dat het allemaal toch niet beter wordt, dat ik niet van plan ben om de komende vier jaar weer in Nederland te gaan wonen. Het zouden allemaal redenen kunnen zijn waarom ik niet zou gaan stemmen.
Alleen lijkt het mij echt veel verstandiger om de redenen te bedenken waarom ik wel zou gaan stemmen (en tussen haakjes: al gestemd heb).

Voor mijn broertje en zusje bijvoorbeeld. Die met hun 12 en 14 jaar nog te jong zijn om te gaan stemmen, maar een goede, groene toekomst verdienen. En dat ik dan als grote zus, hoop dat zij het als ze begin twintig zijn, toch een stukje makkelijker hebben, dan dat wij het nu hebben.

Of dat ik, als bevoorrechte witte vrouw, vind dat het eigenlijk mijn plicht is om te gaan stemmen. Buiten dat het een recht is dat we nog niet zo lang geleden verkregen hebben, vind ik het belangrijk om in elk geval een volksvertegenwoordiger te kiezen die de wereld een klein stukje beter probeert te maken.

Misschien helpt het dat de politiek me met de paplepel is ingegoten en dat mijn alleenstaande moeder zich voor een linkse partij in de lokale politiek verkiesbaar stelde. Ik kreeg het allemaal mee; van politieke borrels tot aan campagne voeren, flyeren, langs de deuren gaan om zieltjes te winnen. You name it, I’ve done it.
Ik leerde al jong dat de politiek, hoe kleinschalig en lokaal ook, wel écht verandering teweeg kon brengen. En dat het écht uitmaakt op wie je ging stemmen.

De vraag die ik vaak tijdens de lokale campagne in 2018 aan mensen stelde was: “Waarom ga je niet stemmen?”
Veel mensen antwoordden toen dat ze niets van politiek begrepen. Andere mensen dachten dat hun eenzame stem niet zou uitmaken.

Maar zeker in deze tijd, waarin klimaatverandering een reële dreiging vormt, discriminatie nog van alledag is en tolerantie ver te zoeken is, is het juist zo belangrijk om wel te gaan stemmen, omdat jouw stem er dus wel toe doet, en dat je dus, met dit recht een verschil kunt maken.

Omdat het belangrijk is dat er een parlement komt dat zo representatief mogelijk is en dat kan alleen maar als jij ook stemt. Omdat we allemaal goed vertegenwoordigd moeten en willen worden.

Wil je een baan? Wil je een huis? Wil je studeren? Wil je genieten van ongecensureerde columns? Wil je naar Lowlands? Wil je kortere wachtlijsten bij de psycholoog? Anticonceptie vergoed in je basispakket? Dit is allemaal politiek.

En ja, misschien is het een zooitje en misschien zijn er wel te veel partijen met te veel standpunten waar je op zou kunnen stemmen. Maar dat zou je ook kunnen zien als een luxe. Dat er sowieso een partij is die dicht bij jouw idealen staat en die jouw normen en waarden het best vertegenwoordigd. Dat er een partij is waardoor jij je het meest gerepresenteerd voelt. Die partij verdient jouw stem.

Omdat ook jij vindt dat er dingen anders moeten in dit land, omdat je hoopt op vooruitgang, meer samenwerking, beter onderwijs, meer geld voor de zorg.

En uiteindelijk komt het op dan op het volgende neer: Als je nu niet gaat stemmen, dan moet je de komende vier jaar ook gewoon je bakkes houden.

No tags 3 Comments 0
3 Responses
 • Gerd de Nobel
  March 17, 2021

  Goed zo Lizzy,recht voor zijn raap.
  Misschien schuilt er toch ook in jou een politicus.

 • Bianca Houthooft
  March 17, 2021

  Heerlijk! Zo waar

 • Tim Meuldijk
  March 17, 2021

  Ja ja, democratie is een rare bezigheid.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *