Leven als project X: “Ik moet er niet aan denken dat het kamertje al vol Frozen-jurken hangt voor het kind überhaupt geboren is”

by

Je zou toch verwachten dat terwijl we nog steeds midden in een pandemie zitten, er een enorme economische crisis aan zit te komen en het grootste vluchtelingenkamp van Europa afbrandt, er voor de Nederlandse journalist genoeg is om over te schrijven. Toch bleek dat allemaal ineens weer vrij irrelevant toen Henry van Loon, je weet wel, die ietwat onhandige conciërge uit De Luizenmoeder, en Jelka van Houten, je weet wel, de zus van Carice, van de week met het nieuws kwamen dat ze het kind dat ze gaan krijgen genderneutraal gaan opvoeden. Uiteraard is dat nieuws niet via de aanstaande ouders naar buiten gekomen, maar door een journalist die het nieuws volledig uit de context heeft getrokken. Een van de commerciële, zeg maar, denk dat we allemaal wel snappen wat daar mee bedoeld wordt.

Er valt, als we niet eens naar de inhoud kijken, natuurlijk al een heleboel te zeggen over waarom het belachelijk is dat dit nieuws ons blijkbaar meer doet dan alles wat er aan de hand is in de wereld. Persoonlijk heb ik de afgelopen dagen meer gehoord over Henry van Loon dan over kamp Moria, maar dat punt kunnen jullie zelf ook wel maken. Daar hoef ik geen column over te schrijven. Zoals Henry van Loon in zijn eigen instagrampost mooi zegt: “Ons kind mag zelf bepalen of het een jurk aan wil. Of het een roze jas of een blauwe trui aan wil, of het op ballet of voetbal wil, that’s all. Zo ben ik zelf trouwens ook opgevoed.” Dat laatste herkennen hopelijk veel mensen. Zeker als je uit een enigszins links-progressief milieu komt. Mijn vriend speelde vroeger óók met de poppen en ik hield niet van spelen, maar als ik er wel van had gehouden dan had ik net zo lief Action Men gekregen. Het is het woord waar we van gaan steigeren.

Mensen zien het woord ‘genderneutraal’ staan en de comments staan vol met de mensen die menen dat de ouders het kind in de schoenen schuiven non-binair te zijn. Nou moet ik wel zeggen dat ik ook dat met verbazing heb gelezen, want het feit dat non-binair blijkbaar al zo in de volksmond is geïntegreerd dat het op deze manier gebruikt wordt, doet me dan wel weer goed. Het probleem ligt in de taal. Als niet een of andere achterbakse journalist dit nieuws naar buiten had gebracht, had er geen haan gekraaid naar dit kind wat nog niet eens geboren is. Toch vind ik ook niet dat dit nieuws stilgehouden had moeten worden. Ik denk dat het hartstikke goed is als er wat mensen zijn die het voortouw nemen en openlijk praten over het genderneutraal opvoeden van een kind. Bij mij is een kind nog lang niet aan de orde, maar als ik het ooit mag krijgen, dan ga ik niet aan de grote klok hangen of het een jongetje of een meisje wordt. Ik moet er niet aan denken dat het kamertje al vol Frozen-jurken hangt voor het kind überhaupt geboren is.

Naast de taal, zit het probleem ook in de materiële zaken. In Frankrijk is in 2019 besloten om speelgoed niet langer te categoriseren als ‘voor jongens’ en ‘voor meisjes’ en in Groot-Brittannië zijn genderstereotypen in reclames al veel langer verboden. Wij, Nederlanders, vinden onszelf wel heel vrij en ruimdenkend, de jaarlijkse emancipatiemeter denkt daar ondertussen heel anders over. Eind 2019 riep minister Van Engelshoven de Nederlandse speelgoedfabrikanten dan ook op om rolbevestigend speelgoed eens onder de loep te nemen. Aan de manier waarop dit gepresenteerd wordt, merk je alweer dat ze flink aan het polderen was. Ze had geen enkel concreet plan en je kunt de reactie al verwachten: “Kan ze zich niet met belangrijker zaken bezighouden?”. Toen ze bij Jinek zat om te vertellen dat jongens prima achter een roze poppenwagen kunnen lopen, zaten de mannen aan tafel te gniffelen. Toen heeft ze het er maar bij gelaten. Tja.

Hoewel een groot deel van Nederland ‘genderneutraal’ nog een vreemd woord lijkt te vinden of een raar concept, zal het er uiteindelijk wel aan wennen. Het is net als met het woord feminist. Als ik vraag: streef jij naar gelijkheid of ben jij voor gelijkheid? Dan zal iedereen die hier zit ja zeggen. Toch zijn er hier mensen die zichzelf geen feminist willen noemen. Om de principiële reden dat het ‘femi’ gedeelte in het woord ze tegen staat. Want het gaat toch over veel meer? Dat heb ik ze net uitgelegd. Het gaat niet alleen om gelijkheid tussen man en vrouw. Het gaat om radicale gelijkheid op elk gebied. Het gaat er alleen ook om, dat als je het wereldwijd bekijkt, vrouwen de grootste onderdrukte groep is. Wij beslaan namelijk de helft van de wereldbevolking. Als jezelf nu nog geen feminist wil noemen, dan geef ik het op met jou. We gaan geen ander woord bedenken. Ook niet voor genderneutraal.

Op instagram zag ik Mignon Nusteling een mooie vergelijking maken. Als mensen niet weten wat tomaten zijn en dan zeggen dat tomaten vies zijn omdat ze tomaten verwarren met dakpannen, dan betekent dat niet dat we er allemaal in mee moeten gaan de tomaat ineens een andere naam te gaan geven. Stel je voor dat we dat zouden doen, ik zie meteen voor me welke groep mensen dan gaat schreeuwen. De mens die tegen verandering is. De mens die nu ook schreeuwt. Het land vertrut, maar kom op, laat de taal niet ook nog verder vertrutten.

No tags 0 Comments 0

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *