Je mag alleen Twilight lezen als je er lekker uitziet en ze je daarna kunnen neuken: “Kijk eens, ik ben geen leeghoofd, ik heb diepgang, ik beloof het!”

by

Ik had laatst een viral video op TikTok. Wat ik daar als millennial doe en waarom ik ook nog zo nodig video’s moet plaatsen die vervolgens per ongeluk viral gaan, daar hoeven we het nu niet over te hebben (ik weet het ook niet). Waar ik het wél even over wil hebben, is de mannen in de comments.

Dit is het ding. Er is een hele kant van TikTok waar mensen alleen TikToks over boeken plaatsen. En ik, als iemand die haar neus vaker wel dan niet in een boek heeft, voelde me daar natuurlijk meteen thuis. Na een tijdje besloot ik ook een video te plaatsen, gewoon, omdat ik daar zin in had. Dit is de video: ik zit voor mijn boekenkast in een normale outfit en maak een grapje over dat iedereen die bij mij thuiskomt altijd vraagt of ik echt alle boeken in mijn kast gelezen heb, waarop ik vervolgens in paniek ‘volgende vraag’ op antwoord (want natuurlijk niet, ik ben een bibliotheek zoals die in Belle en het Beest aan het bouwen – niémand kan zoveel lezen). Ik vond het best een leuk grapje, maar ging er vanuit dat het niet meer dan een paar duizend views zou krijgen van andere mensen die óók video’s over boeken plaatsen. De video is inmiddels meer dan 330.000 keer bekeken. Maar niet door gezellige boekenliefhebbers, nee. Door geile, pretentieuze, belerende of zelfs kleinerende oude, witte mannen.

Een aantal van de reacties:

“You are so hot by the way. Will come again.”

“Wow you read all these ya novels? You must be some kind of genius. You probably have like an 8th grade reading level”

“If I come to the spot and see all those books, imma find one I’ve read and quiz you. If you pass, we f*ckin. Period.”

“Is there at least a comparable non-fiction section?”

“I have this vision of you reading out loud to me while I do Fifty Shades of Grey things to me”

Hier gaat natuurlijk van alles mis. Maar voor als het niet duidelijk is, hier een korte samenvatting. 1) de enge, seksuele opmerkingen. Geen uitleg nodig. 2) de onnodige reacties over mijn uiterlijk, hoe ‘positief’ dan ook. Viel je het op dat ik hierboven de noodzaak zag om te benoemen dat ik een normale outfit in de video aan had? Als in, een blouse en spijkerbroek? Hier maar eens het bewijs dat een outfit niets zegt en al zou ik daar in mijn ondergoed zitten, ik vraag nog steeds nergens om. En 3) de overduidelijke neerbuigende houding naar het soort boeken dat in mijn boekenkast te zien is. Ja, ik zat voor een plank met mijn Harry Potter collectie. Daarom vonden mannen (en ja, het waren ook echt alleen mannen) het nodig om mij op al dan niet sarcastische toon te vertellen dat ik waarschijnlijk ‘geniaal was en het leesniveau van een dertienjarige had’. En ‘er moet op zijn minst toch wel een normale non-fictie plank zijn’, want stel je voor dat iemand alleen maar young adult fictie zou lezen. Nee, Frank, ik lees om te ontsnappen aan deze wereld, waarom zou ik dan in godsnaam ook nog eens non-fictie gaan lezen?

Ik maak er wel grapjes over, maar eigenlijk heb ik zin om mijn telefoon door het raam te smijten wanneer dit soort dingen gebeuren. Kort gezegd lees ik gewoon lekker wat ik wil want ik lees boeken omdat ik dat leuk vind, niet om indruk te maken op kalende oude mannen met mijn intellectuele smaak. Lang gezegd: door dit soort opmerkingen kunnen (jonge) mensen compleet de lol in het lezen verliezen omdat ze denken dat ze allemaal Shakespeare moeten begrijpen. Maar dit soort commentaar is niet alleen onnodig en pretentieus, het is seksistisch. In deze maatschappij is alles wat jonge vrouwen leuk vinden automatisch ‘dom en oppervlakkig.’ De meisjes die vroeger schreeuwden om The Beatles? Dom en oppervlakkig. Tot witte oude mannen besloten dat The Beatles cool waren. One Direction daarentegen? Daar hoef je niet mee aan te komen. Het werkt hetzelfde met young adult en/of ‘vrouwen’ fictie. Het is dom en oppervlakkig, en iedereen die het leest heeft vast niet meer dan twee breincellen, tot het desbetreffende boek ineens cool is. Om er maar een paar te noemen: To Kill a Mockingbird, The Catcher in the Rye, The Hobbit, Lord of the Flies, Of Mice and Men… allemaal uitgebracht als young adult. Het enige dat dit namelijk betekent is dat het verhaal draait om jongvolwassenen. Waarom mag ik die rij boeken wel lezen en mezelf een lezer noemen, maar ben ik een leeghoofd die zich gelukkig mag prijzen dat ze überhaupt kán lezen zodra ik Twilight open sla? Omdat, wederom, mannen dat bepalen. Dat tweede mag misschien wel, maar alleen in het uitzonderlijke geval dat ik er lekker uitzie en de desbetreffende mannen me daarna kunnen neuken.

En het ergste aan dit alles? Dat ik na dit soort reacties toch een beetje de drang voel om me te bewijzen. Om aan de man die vroeg of er tenminste nog non-fictie in mijn kast stond te laten zien dat er inderdaad non-fictie in mijn kast staat, memoirs, biografieën, essays, net als literaire fictie en poëzie. ‘Kijk eens, ik ben geen leeghoofd, ik heb diepgang, ik beloof het!’ En waarom? Omdat blijkbaar toch de eerste reactie van mijn brein is: goedkeuring! Van witte oude mannen! En als ik daaraan denk, moet ik een klein beetje kotsen. Gelukkig heb ik die reactie niet geplaatst, dus er is nog hoop voor me. In tegenstelling tot die mannen die reageerden op mijn TikTok video. Die mogen wat mij betreft tragisch tot hun einde komen onder een omgevallen boekenkast vol Freud en Charles Dickens.

No tags 0 Comments 4

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *