Gesprekken over de liefde: “Soms is bang zijn het enige dat je kunt doen”

by

Afkicken

“Je kent de uitspraak ‘liefde is net drugs’ vast wel. Daar zit meer waarheid in dan je denkt. Het hebben van een gebroken hart vertoont in je hersenen veel overeenkomsten met het afkicken van drugs. Je gaat grotendeels dezelfde fases door.” De psycholoog aan de andere kant van de tafel wijst met haar pen naar de tijdlijn die ze op het papier tussen ons in heeft gekrabbeld. Alle pijn, onmacht en verwarring die ik voel, teruggebracht naar een aantal simpele lijnen. “Ontkenning, onderhandeling, wanhoop, zelfs fysieke pijn. Je moet iedere fase doorlopen voordat je er aan de andere kant weer uitkomt. Dat duurt gemiddeld zo’n drie maanden.” Ik staar haar aan. Drie maanden. Ze maakt toch zeker een grapje. Ik vraag haar hoe ik hier sneller doorheen kan komen, en ze legt me uit dat ik in ieder geval weer moet gaan slapen en eten. Ze heeft een punt, want ik ben al zes kilo afgevallen.

Wat ik toen niet wist, is dat ik deze vraag had moeten stellen: ben ik hierna een ex-verslaafde? Is er nu iets gebroken dan nooit meer gemaakt kan worden? Zullen liefde en pijn voor altijd verbonden zijn?

Kastanjeboom

Op FaceTime met een vriendin. Ik vertel haar over mijn twijfels en angsten nu ik weer iemand aan het daten ben. Zij zegt: “Ik las laatst in een boek zoiets moois. Het ging over kastanjes. Wanneer die op de grond liggen, zijn ze gewoon. Ze denken niet na over dat ze een kastanjeboom moeten worden, ze zijn enkel een kastanje. En toch worden ze vanzelf een kastanjeboom.” Ik denk na. “Maar dat is omdat zij alleen maar een kastanjeboom kunnen worden. Wij kunnen oneindig veel bomen worden. Waar moet je dan voor kiezen?” Mijn vriendin lacht me uit. “Dat is waar. Maar het zijn nog steeds allemaal bomen, en alle bomen zijn goed en mooi.”

Woorden

“Ik wil je geen pijn doen, nooit,” zegt hij, nadat hij me pijn heeft gedaan.

Dagboekkrabbels 2019-2021

Zolang ik schrijf, voel ik de dingen niet écht. Dan zijn de emoties slechts een onderdeel van het verhaal, en horen ze niet meer bij mij. Ik wil niet stoppen met schrijven. / Niemand vertelt je dat verliefd minstens zo vermoeiend als leuk is. / Gisteren viel er een gevoel van perfect gevoel van geluk over me heen. Zo’n moment waarop alles klopt, of ik vergat in ieder geval dat er dingen waren die niet klopten. Ik was een boek aan het lezen in zijn armen, terwijl hij een voetbalwedstrijd keek, en toen langzaam mijn ogen dichtvielen, dacht ik: dit bedoelen mensen dus. / Je kunt geen liefde vinden zonder de mogelijkheid om pijn te worden gedaan. En ik weet niet of ik daar op dit moment klaar voor ben. Ik weet het niet. Ik weet het niet. Ik weet het niet. / Ik had me voorgenomen dit jaar niet alleen over mijn liefdesleven te schrijven. Ik heb het precies een week volgehouden.

Eenzaam

“Wanneer ik alleen ben voel ik me ook wel eens eenzaam, maar bij hem voel ik me soms nog veel eenzamer,” zegt een vriendin. “Kan ik dan niet beter alleen zijn?” Ik heb geen antwoord.

Spijt

“Ik wil me verontschuldigen voor hoe ik me heb gedragen het laatste jaar van onze relatie,” zegt een ex tegen me, terwijl hij in zijn cocktail roert. “Dat had ik beter moeten doen en ik heb er spijt van.” Ik ben verbaasd over hoe weinig de woorden me nog doen. Na een jaar lang verdriet, twijfels en oneindige ruzies is je gelijk halen niet meer zo bevredigend als je zou denken dat het is. De stilte die zich uitstrekt wordt ongemakkelijk. “Het spijt mij ook,” zeg ik uiteindelijk. Hij weet niet dat ik sorry tegen mezelf zeg in plaats van hem.

Spraakbericht

“Soms hoef je het antwoord niet te hebben. Ik weet dat je dat heel graag wilt hebben, en dat je zeker wilt weten dat je geen pijn gaat voelen. Maar ik weet ook dat als je uit angst handelt om geen pijn gedaan te worden, dan blijf je in angst leven. Soms is bang zijn het enige dat je kunt doen, en tegelijkertijd vertrouwen hebben dat je uiteindelijk gaat weten wat juist is.” Ik luister op de grond van mijn badkamer terwijl de tranen van de mentale breakdown in mijn douche nog over mijn wangen stromen, en vraag me af waarom ik mezelf telkens weer in romantische relaties stort wanneer ik al vrienden heb als deze.

No tags 0 Comments 0

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *