Jonge vrouw van Het Lief Dagboek geeft mening: ‘Eva Jinek, I love you’

by

15 juli 2019

Soms vergeet je even hoe cool iemand is. Dat had ik met Eva Jinek. Ik wist natuurlijk wel dat ze het kopstuk is van de talkshow op dit moment en dat ze de koningin is van televisiekijkend Nederland, maar hoe cool ze zelf is, dat was ik even vergeten. Ik kwam erachter toen ik op zondagmiddag in mijn badjas Tims ^ Tent zat te kijken.

Naast dat ze mega ambitieus en daadkrachtig is, durft ze ook twijfel over zichzelf uit te spreken. Heel zelfverzekerd komt ze over in dat interview, wat ook benoemd wordt. Dat is ze ook zegt ze, maar ze is ook onzeker. Ze is het allebei. Ik weet niet wie het zich nog kan herinneren, maar toen ze net haar eigen talkshow had, werd ze door praktisch heel Nederland beschouwt als ijskoningin. Je kan haar daar niet mee beledigen, zegt ze, want het ligt zover af van wie ze is dat het haar niet kan raken.

Waar je wel het vuur in haar ogen ziet is als ze verteld waarom ze zo genoemd wordt. Omdat ze zakelijk in een gesprek staat. Serieuze vragen stelt en serieus op mensen inhaakt. Je zal haar dom zien lachen terwijl ze haar hoofd schuin opzij houdt. En dat is wel wat we verwachten van een vrouw op de tv. Jeroen Pauw wordt nooit ijskonijn genoemd. Als ze dat zegt weet ik het weer, Eva Jinek, I love you.

Dinsdagmiddag. Ik zit te doen alsof ik heel hard aan het werk ben. Als ik doelloos op Facebook scroll kom ik een column tegen van Maaike Bos, de televisiecolumnist van Trouw. “Het biertje van jonge moeder Eva Jinek is geruisloos verdwenen”. Oke, uberhaupt zou ik tien spannendere titels kunnen bedenken met dezelfde woorden, maar wat me het meest stoort is dat Eva Jinek ineens niet meer Eva Jinek is, maar, jonge moeder Eva Jinek. Nou is ze inderdaad moeder, maar, heb jij wel eens een artikel gelezen over de ‘betrokken vader Matthijs van Nieuwkerk?’ Nee, dacht ik al.

De talkshowkoningin van de Lage Landen wil op den duur naar de vroege avond, laat haar manager weten. Alleen dat feit is voor de nieuwsgierige Nederlander wel goed genoeg om te gaan twijfelen aan haar moederschap. Is Eva Jinek wel een goede moeder? Dertien weken lang ‘s avonds scherp staan lijkt Maaike Bos niet echt handig met een kind. Nou is handig misschien wat anders, maar dertien weken lang betekent in het leven van Eva Jinek ook dat ze de rest van het jaar in principe bij haar zoon kan zijn. Dat ze hem alle aandacht van de wereld kan geven, áls ze dat zou willen.

Nou is de insteek van deze columnist, naast bemoeizuchtig, zo verkeerd nog niet. De columnist begrijpt dat het voor Eva veel zwaarder moet zijn dan voor een Jeroen Pauw, want met een niet-doorslapende baby en een baan waarbij je niet op de automatische piloot kunt gaan, krijg je heel wat voor je kiezen. Het is je vast niet ontgaan dat ze het te kwaad kreeg in de uitzending met kinderoncoloog Rob Pieters. De opmerking over de vaatdoek maakt ze zelf vast, zoals altijd, is ze de rest één stap voor.

Het leukst aan doelloos Facebook scrollen vind ik reacties lezen en me dan ongelooflijk opwinden. Bijna verheugd klikte ik dan ook de reacties op deze column aan, want ik had verwacht dat die wel weer om te smullen zouden zijn. Dat waren ze, maar niet op de afgrijselijke manier die ik bedoel. Er zaten wat zure appels tussen, maar voornamelijk waren het vrouwen die het opnamen voor het moederschap van Eva Jinek. Die met suggesties kwamen over hoe ze het geregeld zou kunnen hebben en die haar enkel en alleen een hart onder de riem wilde steken. Vrouwen, I love you.

No tags 1 Comment 0
1 Response
  • Saskia
    July 19, 2019

    Wat mij verbaasd is dat er überhaupt een mens, een mening heeft over hoe iemand haar privé leven in deelt en deze nog met heel Nederland deelt ook. Als je al de tijd hebt om op anderen te letten en hoe zij hun leven leiden en daar ook nog een negatieve mening over hebt, waarom houd je deze dan niet voor je? Inhoudelijke feedback, daar is de column volgens mij voor (‘schrijven elke week over televisie’). Niet over iemands thuissituatie. Echt bizar hoeveel ‘advies’ er word gegeven waar niemand om vraagt.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *